Burc Yorumları

  • Gunluk burc
  • Gunluk burc
  • Gunluk burc
  • Gunluk burc
  • Gunluk burc
  • Gunluk burc
  • Gunluk burc
  • Gunluk burc
  • Gunluk burc
  • Gunluk Burc oku
  • Gunluk Burc oku
  • Gunluk Burc oku
  • Internet Relay Chat

    Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. Lütfen güvenilir kaynaklar ekleyerek madde içeriğinin geliştirilmesine yardımcı olun. Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir.
    Kaynak ara: “Internet Relay Chat” – haber · gazete · kitap · akademik · JSTOR (Ağustos 2016) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin)
    İnternet iletişim kuralları dizisi

    OSI modeli
    Katmanİletişim kuralları
    7.Uygulama katmanıHTTPDNSSMTPFTPTFTPUUCPNNTPSSLSSHIRCSNMPSIPRTPTelnet, …
    6.Sunum katmanıISO 8822ISO 8823ISO 8824ITU-T T.73ITU-T X.409, …
    5.Oturum katmanıNFSSMBISO 8326ISO 8327ITU-T T.6299, …
    4.Ulaşım katmanıTCPUDPSCTPDCCP, …
    3.Ağ katmanıIPIPv4IPv6ICMPARPİnternet Grup Yönetim ProtokolüIPX,…
    2.Veri bağlantısı katmanıEthernetHDLCWi-FiToken ringFDDIPPPL2TP
    1.Donanım katmanıISDNRS-232EIA-422RS-449EIA-485, …

    “IRC” buraya yönlendirilmektedir. Diğer kullanımlar için IRC (anlam ayrımı) sayfasına bakınız.İki ünlü IRC istemcisi X-chat ve mIRC

    Internet Relay Chat veya IRC (Türkçeİnternet Aktarmalı Sohbet), İnternette en çok kullanılan protokollerden bir tanesidir. 1988 yılında Finlandiya‘da Oulu Üniversitesi öğrencisi olan Jarkko Oikarinen tarafından yazılmıştır. Günümüzde IRC dünyanın hemen her yerindeki insanların kullandığı bir platform haline gelmiştir.

    Microsoft, 1998’de tescilli IRCX aracılığıyla IRC için bir uzatma gerçekleştirdi. Daha sonra IRCX’i destekleyen yazılımları dağıtmayı durdurdu, bunun yerine tescilli MSNP’yi geliştirdiler.

    İçindekiler

    İletişim[değiştir | kaynağı değiştir]

    İki kişi arasında[değiştir | kaynağı değiştir]

    IRC, asıl olarak bir sunucu ve istemciler ağıdır. ÖrnekNET isminde bir IRC sunucusuna bağlanan kişiler, her türlü iletişimi bu ÖrnekNET ağı üzerinden gerçekleştirirler. Kişi1, Kişi2’ye mesaj yolladığında:Kişi1’in mesajı → ÖrnekNET sunucusu → Kişi2

    şeklinde bir yol izler. Günümüzde kullanılan MSN Messenger veya Yahoo Messenger gibi üstün özelliklere sahip programlar gibi görüntülü ve/veya sesli sohbet yerine, yukarıda açıklandığı gibi, düz-metin tabanlı bir iletişim söz konusudur, IRC’de. İletişimi sağlarken arada sunucunun bulunması, eğer Kişi1 Kişi2’yi rahatsız ediyorsa, Kişi2’nin dileğine göre Kişi1’in mesajlarının daha Kişi2’ye ulaşmadan engellenebilmesini sağlar.

    İkiden fazla kişi arasında[değiştir | kaynağı değiştir]

    Tabii ki, IRC’nin bu kadar popüler olmasının sebebi iki kişi arasındaki sağlamasından çok kişiler arası iletişimi aynı anda sağlamasıdır. Bu iletişim, IRC’de #kanal olarak adlandırılmıştır. Kullanıcı birçoklu konuşmaya katılmak istediğinde, yüzlerce kanal arasından dilediğini seçer ve o kanaldaki konuşmalara dahil olur. O zaman durum şöyle olur:Kişi1’in mesajı → ÖrnekNET sunucusu / #kanal138 (örnek ad) → #kanal138’deki tüm kişiler

    Kanal yöneticileri[değiştir | kaynağı değiştir]

    İki kişi arasındaki sohbet, sohbetten hoşlanmayan taraf tarafından sonlandırılabileceği gibi, ikiden fazla kişinin sohbet ettiği ortamları kanal yöneticileri yönlendirir. Kanal yöneticileri (kanal opları olarak da bilinir) kanaldaki kişi listesinin en üstünde, takma adlarının (takma adlar ileride anlatılacaktır) yanında @ simgesine sahiptirler (@Kişi1 gibi). Bu kişiler kanalda seviyesizlik yapanları kanaldan uzaklaştırabilir, kanalda konuşabilecek kişileri belirleyebilir ya da konuyu tümden değiştirebilirler. Ancak, IRC keyfi bir protokol olduğundan dolayı, bir kanal yöneticisi hiçbir sebebi olmadan, sırf canı istediği için kanaldan atabilir veya kanalda konuşma hakkınızı elinizden alabilir. Bu durumda yapabileceğiniz tek şey başka bir kanala katılmaktır.

    Sunucu yöneticileri[değiştir | kaynağı değiştir]

    Kanal yöneticileri, kişileri kanaldan uzaklaştırabilmekle birlikte kişileri sunucudan uzaklaştıramamaktadırlar. Bu yetki sunucu yöneticilerine verilmiştir. Bir sunucu yetkilisi, teknik, mali, ağ yöneticisi gibi farklı kademelerde görev alır. Bu yetki sıralamasında en üstte tüm yetkilere sahip sunucu sahibi (root admin, kök yönetici) yer alır. Bir sunucu yöneticisi kişileri sunucudan uzaklaştırabilir, onların sunucuya girmelerini engelleyebilir ve kanal yöneticilerini, bu durum pek yaşanmasa da gerekli olduğunda, değiştirebilir, takma adlara veya kanallara el koyabilir. Kanal yöneticilerinin kişileri kanaldan atmak gibi keyfi kararlarını uygulayabilmeleri gibi, sunucu yöneticileri de, bu yöneticiler genellikle uzman ve meşgul olmalarına rağmen, kanal yöneticilerini veya sıradan kullanıcıları sunucudan atabilir, kanallara el koyabilir ve bunun için hiçbir şekilde hesap vermeyebilir.

    Takma ad, nickname[değiştir | kaynağı değiştir]

    Tüm bu yaptırımlar takma adlar denilen (nickname), kişilerin IRC üzerinde diğer kişilere görünen yansımalarıdır. Örneğin gerçek adı Ahmet olan bir kişi takma ad olarak isterse Ahmeti, Mehmeti, Deryayı, Melisayı veya cilgin_adamdeli_dolu gibi takma adları kullanabilir. Fakat küfür, örf ve adetlere aykırı takma adlara sahip olan kişiler genellikle duyarlı sunucu ve kanal yöneticileri tarafından ortamdan uzaklaştırılır.

    Botlar[değiştir | kaynağı değiştir]

    Oldukça kalabalık bir kanalda sıradan bir görüntü

    Günümüzde IRC oldukça fazla kişi tarafından kullanıldığından birçok sorunun üstesinden gelinmesini sağlayan otomatik-insansız yansımalar hazırlanmıştır. Bu yansımalar, İngilizce ROBOT (otomatik işlev gören cihaz)’un kısaltılmışı olan BOT olarak IRC sözlüğünde yer alır. Bu botların en özelleşmişleri, ChanServ (kanal işlerinden sorumlu bot), NickServ (takma ad işlerinden sorumlu bot), MemoServ (çevrimdışı kişiler arasında iletişimden sorumlu bot), OperServ (sunucu yönetiminden sorumlu bot) olmak üzere ayrıca X ve Q adında iki ünlü bot dünya çapında kullanılmaktadır. İki farklı sunucudaki botlar da, takma adları aynı olsalar dahi birbirleri ile alakasızdırlar.

    Bouncer (BNC, Fedai)[değiştir | kaynağı değiştir]

    Bunun yanında IRC sözlüğünde bouncer ya da kısaca bnc olarak bilinen bir kullanım daha vardır. Güvenlik ve gizliliğine çok fazla önem veren veya aslında bilgisayar başında olmasa bile IRC’ye bağlı olarak kalmak isteyen kullanıcılar tarafından kullanılan bir sistemdir. Bir bouncer, Türkçe olarak fedai olarak çevrilmiştir. Fedai anlamını ise şuradan alır: Bir kullanıcı fedai kullanarak IRC’ye giriyorsa, IRC sunucusu kişiyi Fedai’nin bilgisayarından bağlanan birisi olarak tanır. Yani aslında kendi bilgisayarından fedaisine bağlanan kullanıcı, fedaisine IRC’ye bağlanmasını söyler ve fedai onun yerine IRC’ye bağlanarak bir Proxy sunucusu hizmeti görür (→ Proxy).

    Güvenlik ve Dosya Alış-verişi[değiştir | kaynağı değiştir]

    Günümüz IRC’si genişletilmiş güvenlik ve dosya alış-veriş hizmetleri sağlar. Bu genişletilmiş güvenlik hizmeti içinde SSL bağlantısı ve karmaşık şifreleme (encryption) bulunur. Ayrıca dosya alış-veriş hizmeti, yarı sunucu yarı kullanıcı arası tabanlı bir hizmet olup çalışma yapısı şu şekilde açıklanabilir:Kişi1, Kişi2’ye dosya yollamak isterKişi1 → ÖrnekNET / dosya yollama isteği → Kişi2|___________> dosya alış-verişi >___________|

    Görüldüğü üzere, sadece dosya yollama isteği sunucu üzerinden gerçekleşmekle beraber dosya alış-verişi iki kullanıcının birbirlerine doğrudan bağlanması ile gerçekleşir.

    Okunma Sayısı ;

    Internet Relay Chat Benzer Yazılar

    IRC SUNUCU LARINDA KULLANILAN  SERVİS KOMUTLARI NICKSERV (Nick kayıt etme, diğer servisleri kullamak için kullanılan vb. Servis. ) Nick
    IRC, (Internet Relay Chat; İnternet Aktarmalı Sohbet), internet dünyası üzerinde en sık kullanılan protokollerden biridir.

    Toplam 0 Yorum Yapılmış

    Alttaki formu doldurup yorumunuzu ekleyebilirsiniz

    Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

    Internet Relay Chat Etiketler